Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η περίοδος της κύησης είναι ξεχωριστή για κάθε γυναίκα. Το σώμα αλλάζει και δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθεί το κύημα.   Οι ενεργειακές απαιτήσεις της μητέρας διαφοροποιούνται και οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται ανάλογα με τις εβδομάδες της κύησης.

Πιθανές διατροφικές ελλείψεις μπορούν αν επηρεάσουν δυσμενώς την ανάπτυξη του κυήματος και την κατάσταση της υγείας της μητέρας.

Στόχος μας είναι:

  • Να γνωρίσουν οι μέλλουσες μητέρες τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά την κύηση
  • Να κατατοπιστούν σε ό,τι αφορά τις νέες διατροφικές τους απαιτήσεις
  • Να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης
  • Να ανταπεξέλθουμε σε τυχόν επιπλοκές της κυήσεως όπως ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση της κύησης κ.α.
  • Να δημιουργήσουν το ιδανικό περιβάλλον για τη σωστή ανάπτυξη του κυήματος και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την περίοδο του θηλασμού, η οποία αποτελεί το επόμενο στάδιο της υγιούς ανάπτυξης του βρέφους.

Αλλάζοντας τις πεποιθήσεις….

Δεν τρώμε για δυο… τρώμε σωστά!

Στερεότυπα του τύπου «τώρα πρέπει να τρως για δυο» παρόλες τις αδιάσειστες αποδείξεις της επιστήμης για το αντίθετο, δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα. Σαφώς και η περίοδος της κύησης συνοδεύεται από αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις, της τάξως των 100 με 300 θερμίδων ανάλογα με την εβδομάδα κύησης, ωστόσο οι ανάγκες αυτές μπορούν άνετα να καλυφθούν μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από καλής ποιότητας τρόφιμα, σε συγκεκριμένο χρόνο και με τους σωστούς συνδυασμούς τροφίμων.

Αποκτούμε το ιδανικό βάρος πριν την κύηση και το διατηρούμε κατά τη διάρκειά της

Ένας βασικός λόγος που κάνει τη διατροφή της μητέρας πριν από την κύηση τόσο σημαντική, είναι ότι καθορίζει αν η μήτρα θα μπορέσει να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός υγιούς πλακούντα τον 1ο μήνα της κύησης. Έτσι, αν ο πλακούντας δεν λειτουργεί σωστά το έμβρυο δύσκολα θα επιβιώσει. Ο πλακούντας αναπτύσσεται και αρχίζει να τροφοδοτεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο με θρεπτικά συστατικά ΜΟΛΙΣ 5 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση!

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που έχουν μεγάλες αποκλίσεις από το ιδανικό τους βάρος, είναι ελειποβαρείς ή παχύσαρκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννήσουν μωρά χαμηλού βάρους.
Όπως φαίνεται το βάρος της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση μιας υγιούς κύησης και η διατροφική της κατάσταση επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του βρέφους.
Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο ρυθμός αύξησης του βάρους της. Έρευνες υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός αύξησης του βάρους της μητέρας κατά την κύηση επηρεάζει το χρόνο που θα χρειαστεί αλλά και κατά πόσο θα επιστρέψει μετά τον τοκετό στο βάρος που είχε η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς και εξασφαλίστε ένα υγιές σώμα για σας και το μωρό σας!