Παιδική διατροφή

Παιδική Διατροφή

Ένα διαφορετικό – υποστηρικτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά μπορούν να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές είναι το “κλειδί” για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς όλης της οικογένειας είναι η βάση για την ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης του παιδιού με το φαγητό του. Οι ίδιοι οι γονείς θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κάνουν αλλαγές στις συνήθειες τους τόσο για την υγεία τους όσο και για την υγεία των παιδιών τους καθώς αποτελούν πρότυπο για αυτά.

Λειτουργείτε ως πρότυπο προς αυτό και είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να ακολουθήσει κανόνες που δε βλέπει ότι αποδέχεστε και εσείς οι ίδιοι. Όταν θέλετε το παιδί σας να αγαπήσει τη γυμναστική θα πρέπει και εσείς οι ίδιοι να τρέχετε μαζί του στο πάρκο, όταν θέλετε να τρώει πολλά και μικρά γεύματα θα πρέπει και εσείς να έχετε πολλά και συχνά γεύματα.

Δώστε την επιλογή στο παιδί σας να μάθει να τρώει σωστά μέσα από το παιχνίδι και εξηγήστε του κάθε φορά το σκοπό του παιχνιδιού αυτού. Το παιχνίδι ρόλων είναι μια εκπαιδευτική τεχνική, όπου το παιδί μαθαίνει μέσα από συμμετοχή του στην προετοιμασία του φαγητού όλης της οικογένειας αλλά και άλλων ατόμων να είναι υπεύθυνο για την σίτιση άλλων μελών της οικογένειας, ενισχύει την ενσυναίσθησή του και  μαθαίνει ευκολότερα της σημασία της υγιεινής διατροφής μέσα από βιωματικές διεργασίες. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος της δημιουργίας του διατροφικού εργαστηρίου. 

Μια αρχή την οποία επισημαίνουν όλοι οι διαιτολόγοι είναι ότι ένα παιδί δεν κάνει ΠΟΤΕ δίαιτα…. κάνει σωστή διατροφή και μαθαίνει να φροντίζει το σώμα του ώστε να μειώσουμε την πιθανή ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών που σχετίζονται με την λανθασμένη εικόνα του σώματος στο μέλλον.

Πότε ένα παιδί χρίζει ειδικής διατροφικής φροντίδας:

  • Όταν δεν αναπτύσσεται σωστά σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης του και παραπέμπεται από τον παιδίατρό του
  • Όταν υπάρχει ιστορικό χρόνιων παθήσεων όπως υπερχοληστερολαιμία, διαβήτης ή κοιλιοκάκη, η δυσανεξία στη λακτόζη
  • Όταν παρουσιάζει έλλειψη συγκεκριμένων μακροθρεπτικών ή μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D κ.α.
  • Όταν αθλείται και χρειάζεται και έχει αυξημένες ανάγκες ανάλογα με το είδος της άθλησης
  • Όταν παρουσιάζει διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και υπάρχει τυχόν διατροφική διαταραχή και πάλι σε συνεργασία με τον παιδίατρο του.